Tinnitus

Bespreek het actuele nieuws.
Gebruikersavatar
emperor
Walk of Fame
Walk of Fame
Berichten: 17461
Lid geworden op: 29 mei 2003 18:51

Tinnitus

Bericht door emperor » 28 mei 2011 17:48

Bijna iedere concertganger kent het wel, je gaat bij een concert ( ik spreek uit ruime ervaring :) ) helemaal uit je dak je komt thuis neemt een douche duikt je bed in en...het is doodstil behalve dan die harde PIIIIEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEP in je oren.
Je wordt de volgende ochtend wakker en de piep is verdwenen, maar nu heb ik de afgelopen tijd wat onderzoek gedaan en het blijkt dat er mensen zijn die deze piep hun hele leven zullen moeten doorstaan.
Dit lijkt me verschrikkelijk.

Vooral mensen die in bands zitten zouden hier last van hebben, zo zou Ian Fraser (Lemmy) Kilmister van Motörhead alleen nog kunnen slapen met de TV hard aan om de pieptoon te overstemmen, Pete Townsend (The Who) zou bijna helemaal niks meer kunnen horen behalve die pieptoon, en U2 heeft er zelfs een nummer over geschreven.
Ook de hoofdrol spelers uit Star Trek Leonard Nimoy en William Shatner zouden bekende tinnitus lijders zijn alletwee door een ongeluk met een explosie op de filmset.
Verdere bekende mensen met deze aandoening zijn:Ludwig van Beethoven, Phil Collins, James Hetfield , Bono en Barbra Streisand.

Zelf werk ik soms met zware machines die veel herrie maken, freesmachines, hamerboren en slijptollen als ik een dag in die herrie gewerkt heb heb ik prompt die avond een pieptoon of suizen, en soms ben ik overgevoelig voor harde geluiden of voor (bouw)radio's die keihard aanstaan, dus nu draag ik altijd mijn gehoorbescherming en heb ik geen last meer 'savonds want ik heb geen zin om dit continue te hebben.

Ik vroeg me af of er hier meerdere mensen zijn die hier ervaring mee hebben, ik ken zelf een vage bekende die het ook continue heeft en zichzelf liever helemaal doof zou willen laten maken waar je natuurlijk niet aan zou moeten denken..

Gebruikersavatar
Dr. Strangelove
Regisseur
Regisseur
Berichten: 6298
Lid geworden op: 02 mar 2003 16:41
Locatie: Tilburg

Re: Tinnitus

Bericht door Dr. Strangelove » 28 mei 2011 20:03

Ik heb enige beperkte gehoorschade. Wat meer dan op mijn leeftijd 'normaal' is.
Het beperkt zich met name tot het minder goed verstaan van mensen in een drukke kroeg.
Verder heb ik - alhoewel vrijwel altijd buiten mijn actieve bewustzijn - in een stille omgeving (bijv. bed) geen stilte maar een bescheiden, onafgebroken pieptoon.

Heb er verder niet echt last van maar ik draag wel oordopje bij het motorrijden onder de helm. Zeker bij hoge snelheden en lange afstanden hebben je oren echt veel lawaai te verwerken.
En dan heb ik het niet over toeterende auto's om me heen, piepende banden of schreeuwende vrouwen met kinderwagen.

Verder let ik op het volume als ik een koptelefoon op heb.
Ook bij concerten (of uitgaansgelegenheden) gaan er oordoppen in.

Je hebt oordoppen die je bij de drogist koopt of bij de motorzaak die een meer afgestemde demping geven.
Verder kun je bij diverse speciaalzaken zogenaamde otoplastieken kopen; beschermers die je op maat laat maken in een zachte variant van siliconen-rubber en in een harde variant die meestal van kunsthars is.

Hey ! Hoort iemand mij hier wel ?!

Gebruikersavatar
emperor
Walk of Fame
Walk of Fame
Berichten: 17461
Lid geworden op: 29 mei 2003 18:51

Re: Tinnitus

Bericht door emperor » 28 mei 2011 20:42

Ja ik hoor je prima!
Die otoplastieken heb ik sinds kort ook, aangemeten op mijn werk met een speciaal filter speciaal afgestemd op onze werkomgeving, ik heb ze dus niet zelf hoeven te betalen, ben er trouwens alleen alweer 1 kwijtgeraakt na 2 maanden, ik had dat touwtje wat ertussen zit doorgeknipt omdat dat steeds in de weg zat, en ze los in mijn zak zitten, naderhand bleek er 1 weg te zijn en onvindbaar..nu gebruik ik gewone doppen van 3M die werken ook perfect, ze zijn trouwens ook ideaal voor slapen in een lawaaiige omgeving.

Maar wat je zegt over dat motorrijden en concerten is het inderdaad ook aan te bevelen al is het geluidsniveau misschien niet direct schadelijk 4 uur lang een continue geronk van een motor is ook niet echt lekker voor je oren.
Een koptelefoon of dopjes heb ik nooit gehad :N ..volgens de gehoorspecialist die die plastieken aan kwam meten is mijn gehoorleeftijd 24. :D

Gebruikersavatar
Dr. Strangelove
Regisseur
Regisseur
Berichten: 6298
Lid geworden op: 02 mar 2003 16:41
Locatie: Tilburg

Re: Tinnitus

Bericht door Dr. Strangelove » 28 mei 2011 22:48

Dan hoor je goed voor je leeftijd. Leuk om te horen !

Het verradelijke van geluid is juist dat een bepaald luid volume pas zijn [url-http://www.geluidhinder.nl/index.php?op ... &Itemid=11]vernietigend effect[/url] heeft na een bepaalde tijdsduur.

De hardheid van het geluid is omgekeerd evenredig aan de maximale tijd van blootstelling.
Een relatief kleine toename in volume betekent dat men er véél korter onafgebroken aan blootgesteld mag worden.

Afbeelding

De schadelijke werking van een te hard geluid beseft men vaak niet.
Maar als de beschadiging eenmaal is aangebracht, is die blijvend en onomkeerbaar.

Gebruikersavatar
emperor
Walk of Fame
Walk of Fame
Berichten: 17461
Lid geworden op: 29 mei 2003 18:51

Re: Tinnitus

Bericht door emperor » 29 mei 2011 06:38

Ik keek er zelf ook van op eigenlijk, het was des te opmerkelijker omdat ik juist zo goed hoor met het oor waarvan het trommelvlies geknapt was toen..(niet door geluid maar door een ontsteking in dat oor, de assistente vond het nodig om mijn oor uit te spuiten en zo kreeg ik een keiharde waterstraal dwars door mijn trommelvlies heen, ik zakte letterlijk op mijn knieën van de pijn, ik ben meteen naar het ziekenhuis verwezen en na 3 weken was het weer in orde, maar tot die tijd klonk alles alsof iedereen 10 meter onder water zat).

Maar zoals met alles verschilt dat van persoon tot persoon, het is niet per definitie vast te stellen voor welk persoon het geluidsniveau te hard is de een kan er beter tegen dan de ander, wel vindt ik zelf het geluid bij concerten soms te hard maar dat kan te maken hebben met de zaal waarin men speelt en aan de afstelling, in de ene zaal klint het oorverdovend schel en in de andere zaal kan je nog met elkaar praten.De schade ontstaat ook niet altijd door regelmatig concertbezoek, disco's naar natuurlijk kan het ook door ziekte komen, of door granaatexplosies etc of door een combinatie.
Ook je werkomgeving kan ervan op invloed zijn sommige mensen dragen wel gehoorbescherming anderen zie ik nooit wat dragen.

Gebruikersavatar
PascalE
Walk of Fame
Walk of Fame
Berichten: 11799
Lid geworden op: 24 jan 2007 17:23
Locatie: Schijndel/Utrecht
Contacteer:

Re: Tinnitus

Bericht door PascalE » 30 mei 2011 21:35

Ik draag bij 90% van de concerten oordoppen bij die andere 10% ben ik ze stomweg vergeten óf staat het geluid niet zo hard (zeer zeldzaam). Ik heb een zachte piep als het muisstil is maar daar heb ik eigenlijk zelden tot nooit last van.

Gebruikersavatar
emperor
Walk of Fame
Walk of Fame
Berichten: 17461
Lid geworden op: 29 mei 2003 18:51

Re: Tinnitus

Bericht door emperor » 01 jun 2011 18:28

PascalE schreef:Ik draag bij 90% van de concerten oordoppen bij die andere 10% ben ik ze stomweg vergeten óf staat het geluid niet zo hard (zeer zeldzaam). Ik heb een zachte piep als het muisstil is maar daar heb ik eigenlijk zelden tot nooit last van.
..Maar je gaat toch naar een concert om het juist hard te kunnen horen/beleven..ik weet zeker dat als ik bij Slayer oordoppen in had ik lang niet zo uit mijn dak gegaan was.

Gebruikersavatar
Aston
Regisseur
Regisseur
Berichten: 9265
Lid geworden op: 08 mar 2009 15:27
Locatie: Delft

Re: Tinnitus

Bericht door Aston » 01 jun 2011 19:41

Nou, ik ben op een Sonisphere geweest met oa Slayer, Megadeath, Anthrax en Metallica. En het geluid stond echt heel hard kan ik je verzekeren. :D Het deed echt pijn aan me oren en zelfs met oordopjes stond het geluid nog net zo hard als thuis met de boxen op vol volume. :o Dat is echt niet normaal! Daarentegen heb ik de oordopjes bij Metallica uit gedaan. Geen idee of het geluid daar zachter stond of dat ik al zo doof was van de hele dag in de muziek maar het leek echt zachter.

Gebruikersavatar
emperor
Walk of Fame
Walk of Fame
Berichten: 17461
Lid geworden op: 29 mei 2003 18:51

Re: Tinnitus

Bericht door emperor » 01 jun 2011 20:10

Bij grote festivals, zoals met de Clash of the Titans tour ( Slayer, Megadeth, Suicidal Tendencies en Testament) heb ik ze wel ingehad.
Maar bij Black Sabbath Reunion tour van 1999 weer niet..het ligt er maar net aan, maar ik denk dat ik ze bij een volgend concert wel weer gebruik.
Na het laatste concert had ik een paar maanden last van overgevoeligheid voor geluid dus ik ben wat voorzichtiger geworden nu, maar veel gehoorschade ontstaat ook door die dopjes op de mp3 spelers heb ik me laten vertellen.

Pijn aan me oren bij een concert heb ik nooit gehad, wel die piep en behoorlijk hard ook soms, maar dat was de volgende ochtend weer verdwenen..ik kon wel altijd normaal slapen ondanks die piep.

Gebruikersavatar
Dr. Strangelove
Regisseur
Regisseur
Berichten: 6298
Lid geworden op: 02 mar 2003 16:41
Locatie: Tilburg

Re: Tinnitus

Bericht door Dr. Strangelove » 01 jun 2011 23:07

Tja, het is in ieder geval duidelijk dat de praktijk weerbarstiger is dan de theorie.

Op basis van de theorie zou een zeer groot deel van de bevolking stokdoof moeten zijn op basis van alle uren in concertzalen en discotheken.
Maar ik geloof meteen dat walkmans... eh ahem... mp3-spelers wel gehoorschade (die zich pas later kenbaar maakt) veroorzaakt.
Met name omdat veel mensen het geluid vaak erg hard hebben staan en dat dan urenlang per dag, elke dag.

Ach, het blijft toch zo dat de jeugd het idee heeft dat ze onverwoestbaar zijn. En voor een groot gedeelte kun je ze deze misvatting niet eens kwalijk nemen.

Gebruikersavatar
PascalE
Walk of Fame
Walk of Fame
Berichten: 11799
Lid geworden op: 24 jan 2007 17:23
Locatie: Schijndel/Utrecht
Contacteer:

Re: Tinnitus

Bericht door PascalE » 02 jun 2011 02:50

emperor schreef: ..Maar je gaat toch naar een concert om het juist hard te kunnen horen/beleven..ik weet zeker dat als ik bij Slayer oordoppen in had ik lang niet zo uit mijn dak gegaan was.
Jawel ik ga net zo hard uit mn dak, als je ze in doet voor ze beginnen merk je het niet eens, pas als je ze uit doet merk je dat je iets mist, maar dat ´iets´ is vaak alleen de ruis. Het luidste concert waar ik ooit was was niet toevallig Slayer. In de Brabanthallen, volgens mij nemen ze het daar behoorlijk ruim met de 'regels' want een Marilyn Manson concert daar was ook al zo ontiegelijk hard. Ik was toch heel blij dat ik daar oordoppen in had anders was ik zeker een flinke piep rijker.

Gebruikersavatar
emperor
Walk of Fame
Walk of Fame
Berichten: 17461
Lid geworden op: 29 mei 2003 18:51

Re: Tinnitus

Bericht door emperor » 02 jun 2011 08:22

Dr. Strangelove schreef:Tja, het is in ieder geval duidelijk dat de praktijk weerbarstiger is dan de theorie.
Dat is met veel dingen zo

Gebruikersavatar
emperor
Walk of Fame
Walk of Fame
Berichten: 17461
Lid geworden op: 29 mei 2003 18:51

Re: Tinnitus

Bericht door emperor » 02 jun 2011 13:02

Een nogal indrukwekkende lijst:
http://ringinginears.net/2007-10-10/cel ... -tinnitus/

Songs about Tinnitus :

Bob Dylan - Call Letter Blues - “My ears are ringing, ringing like empty shells… Well, it can’t be no guitar player.Must be…convent bells”

Peter Frampton - “I wonder how you’re feeling….there’s ringing in my ears….and no one to relate to…except the sea….Who can I believe in? ”

Robert Plant - Stairway to Heaven - “You´re head is humming and it won´t go in case you don´t know…”

Francis Rossi, Status Quo - Burning Bridges - “I can’t escape this ringing in my ears…”

Bob Seger - Turn the Page - “Later in the evening as you lie awake in bed, with the echo from the amplifiers ringing in your head.”

Wilco - Yankee Hotel Foxtrot - “Classical music blasting masks the ringing in my ears.”

Nine Inch Nails - Something I Can Never Have - “I still recall the taste of your tears. Echoing your voice just like the ringing in my ears.”

Nine Inch Nails - The Becoming - “I can try to get away but I’ve strapped myself in. I can try to scratch away the sound in my ears. I can see it killing away all of my bad parts. I don’t want to listen but it’s all to clear. Hiding backwards inside of me I feel so unafraid. Annie, hold a little tighter I might just slip away. It wont give up. It wants me dead. Goddamn this noise inside my head”

U2 - Staring At The Sun - “…There’s an insect in your ear, if you scratch it won’t disappear, its gonna itch and burn and sting, you wanna see what the scratching brings…waves that leave me out of reach, breaking on your back like a beach, will we ever live in peace? as those that can’t do, often have to preach, to the ones, staring at the sun……”

Gebruikersavatar
Duikboot
Regisseur
Regisseur
Berichten: 4611
Lid geworden op: 09 nov 2005 12:48
Locatie: Achterhoek
Contacteer:

Re: Tinnitus

Bericht door Duikboot » 26 jun 2011 19:57

Ik heb er ook een klein beetje last van, sinds zo'n 2,5 jaar geleden. Te dicht bij de boxen gestaan met m'n dronken kop, achteraf niet zo'n strak plan dus.

Ik ga tegenwoordig enkele keren per jaar naar een groot dancefeest en heb daar altijd oordoppies in/bij me. Vooral omdat het geluid keihard staat en die feesten de hele nacht duren. Bij een concert van een band heb ik dat niet, de duur is gewoon veel korter...

Gebruikersavatar
Klefbeer
Filmster
Filmster
Berichten: 420
Lid geworden op: 05 mei 2006 07:46

Re: Tinnitus

Bericht door Klefbeer » 24 sep 2011 23:29

Jep, tinnitus, weleens gehad. Tijdens een periode van extreme stress.

Bij mij was het geen piep, maar een ruis. Een ruis die alle andere geluiden overstemde, waardoor ik niemand meer kon verstaan. In dit geval denk ik dat de oorzaak in m'n kaakspieren lag.

Na een dag of twee was het overigens weer weg. Gelukkig.

Plaats reactie