Sergio Leone

Alles over acteurs, actrices en regisseurs.

Wat is Sergio Leone's beste film?

Gli Ultimi Giorni Di Pompei
0
Geen stemmen
Il Colosso Di Rodi
0
Geen stemmen
Il Cambio Della Guardia
0
Geen stemmen
Per Un Pugno Di Dollari (A Fistful Of Dollars)
0
Geen stemmen
Per Qualche Dollaro In Più (For A Few Dollars More)
0
Geen stemmen
Il Buono, Il Brutto, Il Cattivo (The Good, The Bad And The Ugly)
2
13%
C'era Una Volta Il West (Once Upon A Time In The West)
8
53%
Giù La Testa (A Fistful Of Dynamite)
0
Geen stemmen
Il Mio Nome È Nessuno (My Name Is Nobody)
0
Geen stemmen
Un Genio, Due Compari, Un Pollo
0
Geen stemmen
Once Upon a Time in America
5
33%
Troppo Forte
0
Geen stemmen
 
Totaal aantal stemmen: 15

Gebruikersavatar
Bilbo
Oscar winnaar
Oscar winnaar
Berichten: 2173
Lid geworden op: 30 jul 2011 09:00
Locatie: Spijkenisse

Sergio Leone

Bericht door Bilbo » 27 jan 2013 18:05

Afbeelding

Sergio Leone werd in 1929 geboren in Rome als zoon van de experimentele filmmaker en pionier Vincenzo Leone en actrice Francesca Bertini.

Hij begon met het schrijven van screenplays in de jaren '50 en ging werken bij Cinecitta studio's in Rome. Vanwege de lage productiekosten werden er veel Amerikaanse films opgenomen in de Cinecitta studio's: zo werkte Leone als hulpregisseur bij de opnames van de filmklassiekers High Noon (1953) en Ben-Hur (1959).

Leone maakte in 1960 zijn debuut als solo-regisseur toen hij tijdens de opnames van Gli Ultimi Giorni Di Pompei de zieke regisseur daarvan verving. Deze opname kwam echter toch nog op naam van de zieke regisseur te staan.

In 1962 maakte Leone zijn eerste echte speelfilm met Il Collosi di Rodi.

Zijn grote doorbrak kwam echter met A Fistful of Dollars, de eerste film met Clint Eastwood. Deze film was niet de eerste spaghettiwestern, maar wel de eerste die zeer succesvol was. De aparte manier van filmen en monteren. Het langzame tempo en de overdonderende muziek van Ennio Morricone. De surrealistische, apocalyptische vormgeving en de combinatie van grof geweld en zwarte humor zouden kenmerkend worden voor alle andere spaghettiwesterns.

Het succes van de film zorgde voor twee vervolgen. For a Few Dollars More (1965) en The Good, The Bad & The Ugly (1966). Beide films hadden Clint Eastwood in de hoofdrol en beide perfectioneerden de stijl die Leone in de eerste film al gehanteerd had.

De drie films vormen samen de Dollartrilogie of Man Zonder Naam-trilogie.

Gebruikmakend van zijn successen regisseerde hij in 1968 C'era una Volta il West (Once Upon a Time in the West). Uiteindelijk zou dit meesterwerk, in combinatie met de muziek van Ennio Morricone, een wereldsucces worden en een voorbeeld voor bijna alle westernfilms die naderhand werden gemaakt.

Daarna regisseerde hij Duck You Sucker (1971), een film die ging over de totstandkoming van het huidige Amerika. Het maken van deze film werd echter gekenmerkt door allerhande problemen: de producent had de eindcontrole over de montage en veranderde de film tegen de zin in van Leone. Ook werd de titel op het laatste moment veranderd in A Fistful of Dynamite. Leone distantieerde zich uiteindelijk van het project en de film flopte genadeloos.

Hierna maakte Leone My Name is Nobody (1973), een komische western waarin hij zijn eigen regiestijl en de stijl van spaghettiwestern op de hak nam. Ook sloeg hij het aanbod om The Godfather te maken af, iets waar hij later openlijk spijt van kreeg. Teleurgesteld over de vele problemen in de filmwereld, maakte Leone in de daaropvolgende jaren geen films meer en hield hij zich alleen bezig met filmdistributie en het maken van reclamefilms. In 1984 maakte hij de epische gangsterfilm Once Upon a Time in America. Deze raadselachtige, bijna 4 uur durende film had een open einde en werd bijna volledig verteld in flashbacks. Hoewel Once Upon a Time in America geprezen werd door critici en een enorme cultstatus verwierf, was de film geen groot succes.

Vlak voor zijn dood maakte hij plannen voor een nieuwe film over de Belegering van Leningrad. Hij kon hieraan echter niet meer beginnen.
Bron: Wikipedia prachtige copy-paste skills, niet?

Sergio Leone stierf op 30 april 1989 aan een hartaanval in Rome.

Films:
Gli Ultimi Giorni Di Pompei (geen credits) (1959)
Il Colosso Di Rodi (1961)
Il Cambio Della Guardia (geen credits) (1962)
Per Un Pugno Di Dollari (A Fistful Of Dollars) (1964)
Per Qualche Dollaro In Più (For A Few Dollars More) (1965)
Il Buono, Il Brutto, Il Cattivo (The Good, The Bad And The Ugly) (1966)
C'era Una Volta Il West (Once Upon A Time In The West) (1968)
Giù La Testa (A Fistful Of Dynamite) (1971)
Il Mio Nome È Nessuno (My Name Is Nobody) (geen credits) (1973)
Un Genio, Due Compari, Un Pollo (geen credits) (1975)
Once Upon a Time in America (1984)
Troppo Forte (geen credits) (1986)

Sergio Leone over zijn films:


Eli Wallach over Leone:


Afbeelding (op de set van C'era Una Volta Il West (Once Upon A Time In The West) )

Afbeelding (op de set van Once Upon A Time In America )

Kenmerkende elementen:
- Een minimaal verhaal. Het verhaal is in een Leone verhaal altijd ondergeschikt aan de vormgeving en is vaak gebouwd om de actiescènes heen. Leone gaf zelf toe dat hij eerst de scènes bedacht en daarna pas het verhaal. Zelfs Once Upon a Time in America is veel minder gecompliceerd dan hij lijkt. Leone's films zijn eigenlijk allemaal stuk voor stuk stijloefeningen en geen verhaalvertellingen.

- Opera-achtige dramatiek. Leone was van Italiaanse afkomst en een fervent operaliefhebber. Eigenlijk is iedere film een soort mini-opera. Net als bij opera's zitten de (simpele) verhalen van Leone's films vol met thema's als de dood, geweld, verraad en wraak. De geladen en altijd prominent aanwezige muziek van Ennio Morricone vervult eigenlijk de zangpartijen van opera's en de vormgeving met lange jassen, hoeden en groteske gebaren is typisch opera. Once Upon a Time in America (1984) heeft zelfs de gehele vertelstructuur van een opera.

- Een minimum aan dialoog. En als er dialogen zijn dan zijn dit vaak ijzersterke oneliners. Soms is er toch één personage dat wel veel praat, maar hij krijgt nooit respons van de hoofdpersonages. (Zoals Tuco die in The Good, the Bad and the Ugly steeds tegen Clint Eastwood praat.)

- Een pessimistisch wereldbeeld. Iedereen is corrupt en haat elkaar, niemand is te vertrouwen en de hoofdpersoon is nauwelijks beter dan zijn tegenstanders.

- Een historische setting. Iedere film van Leone speelt zich in het verleden af en vooral in de latere films deed hij er alles aan om deze historische periode zo veel mogelijk tot leven te laten komen. Locaties, kleding, decors, wapens, met het meest minuscule detail wordt rekening gehouden. Veel van z'n films spelen zich af tegen een belangrijke ontwikkeling in de geschiedenis die van invloed is op het gedrag en het leven van de personages, bijvoorbeeld de ondergang van een tijdperk. Alle films van Leone zijn min of meer episch te noemen.

Visuele elementen:
- Een van de meest opvallende kenmerken bij Leone's manier van cameravoeren is zijn voorliefde voor close-ups van gezichten. In iedere film van Leone zitten tientallen extreme close-ups van gezichten die naar elkaar kijken. Leone gebruikt het gezicht om dingen zonder woorden te kunnen vertellen, in combinatie met de muziek wist de kijker dan precies wat voor emoties het personage op dat moment had. Soms wel meer dan 10 seconden lang houdt Leone zijn camera gericht op een persoon die expressief kijkt zonder iets te zeggen. Het personage kijkt woedend, verbeten, droevig, wanhopig of juist ijskoud voor zich uit. Leone had een voorliefde voor, zoals hij dat zelf zei: gezichten die landschappen waren , markante gezichten, of beter gezegd: gezichten met typische kenmerken zoals rimpels, littekens, puistjes, stoppels, zweetdruppels etc. De gezichten van acteurs zien er bij Leone altijd vuil, ruig en woest uit.

- Naast gezichten worden ook nog andere voorwerpen in de films van Leone van heel dichtbij gefilmd. Voorbeelden hiervan zijn een hand die naar een pistool grijpt, een vlieg die over de wang van een boef kruipt, voeten die lopen terwijl de sporen rinkelen, een close-up van een oog, enz. Deze extreme close-ups worden afgewisseld met enorme totaalshots die dezelfde gebeurtenissen van een grote afstand filmen. Altijd zijn deze totaalshots vanuit een ongewoon standpunt gefilmd: bijvoorbeeld laag bij de grond, door de tralies van een tuinhekje, vanachter een vitrage, vanaf het dak van een gebouw, enz. Leone speelt voortdurend met de tegenstelling tussen close-up en totaalshot. Het is steeds dichtbij-veraf-dichtbij-veraf en dat wordt in een steeds sneller tempo opgebouwd.

- Een ander kenmerk is de opbouw naar een scène toe. In veel van z'n scènes wordt de opbouw veel belangrijker dan het sleutelmoment zelf. De personages zitten soms minuten lang te wachten op iets wat komen gaat. Of ze worden minuten lang gevolgd, terwijl ze lopen naar de plaats om te vechten. Deze opbouwscènes gaan vaak gepaard zonder muziek en met veel aandacht voor kleine natuurlijke geluiden (bv. voetstappen), de spanning wordt langzaam en zorgvuldig verhoogd. De daadwerkelijke handeling waar al die tijd naar toe werd gebouwd, voltrekt zich daarentegen juist razendsnel. Bv. je ziet eerst minutenlang hoe twee mensen naar elkaar toe lopen, waarna ze elkaar in slechts enkele seconden neerschieten.

- Crane-shots bij massascènes. Een camera stijgt hoog boven de personages uit om een overzicht te krijgen van een grootse gebeurtenis, bijvoorbeeld een veldslag, een massa-executie, een spoorweg die aangelegd wordt of een vogelvlucht over een western-stadje.

Muzikale elementen:
- Ieder personage 'draagt' een aparte melodie die hem begeleidt bij de scènes waarin hij voorkomt.


Bron: Wikipedia (copy-paste skills FTW)

Gebruikersavatar
Remon
Regisseur
Regisseur
Berichten: 9666
Lid geworden op: 16 jan 2007 18:49
Contacteer:

Re: Sergio Leone

Bericht door Remon » 27 jan 2013 19:42

Mooi stukje geschreven! Heb gestemd op Once Upon A Time In The West als zijn beste film (beste film aller tijden..), maar ook de Dollar-trilogie en Once Upon A Time In America zijn topfilms.

Gebruikersavatar
Silenzio
Oscar winnaar
Oscar winnaar
Berichten: 2150
Lid geworden op: 08 dec 2006 19:43
Locatie: Brussel

Re: Sergio Leone

Bericht door Silenzio » 27 jan 2013 20:46

Hoewel ik een western fan ben, ga ik toch voor Once Upon a Time in America. :T

Gebruikersavatar
spooklift
Oscar winnaar
Oscar winnaar
Berichten: 1718
Lid geworden op: 10 nov 2012 17:51
Contacteer:

Re: Sergio Leone

Bericht door spooklift » 27 jan 2013 21:06

Ik heb zijn 1 zijn film gezien en het is Once Upon a Time in America.

Gebruikersavatar
Bilbo
Oscar winnaar
Oscar winnaar
Berichten: 2173
Lid geworden op: 30 jul 2011 09:00
Locatie: Spijkenisse

Re: Sergio Leone

Bericht door Bilbo » 27 jan 2013 21:11

Ik ben zelf gegaan voor C'era Una Volta Il West (Once Upon A Time In The West). Niet alleen omdat het m'n favoriete film is, maar omdat hij zo geweldig in elkaar zit, met als voorbeeld deze scene:
Laatst gewijzigd door Bilbo op 30 jan 2013 15:32, 1 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
patrob
Walk of Fame
Walk of Fame
Berichten: 12596
Lid geworden op: 11 jul 2007 12:04
Locatie: Hengelo
Contacteer:

Re: Sergio Leone

Bericht door patrob » 28 jan 2013 09:30

Voor mij toch ook heel duidelijk Once upon a time in America.

Gebruikersavatar
Costigan
Hoofdrol
Hoofdrol
Berichten: 237
Lid geworden op: 02 aug 2012 16:06
Locatie: Leiden

Re: Sergio Leone

Bericht door Costigan » 28 jan 2013 18:23

Jup, voor mij ook Once Upon a Time in America. De hele sfeer in die film is echt ongekend.

Gebruikersavatar
Remon
Regisseur
Regisseur
Berichten: 9666
Lid geworden op: 16 jan 2007 18:49
Contacteer:

Re: Sergio Leone

Bericht door Remon » 29 jan 2013 09:39

Remon schreef:Mooi stukje geschreven!
Oh, ik zie het nu pas.. B-)

Gebruikersavatar
Bilbo
Oscar winnaar
Oscar winnaar
Berichten: 2173
Lid geworden op: 30 jul 2011 09:00
Locatie: Spijkenisse

Re: Sergio Leone

Bericht door Bilbo » 29 jan 2013 13:43

:lol:

Ik ben vrij slecht in dit soort dingen goed en duidelijk in eigen woorden te schrijven zonder onduidelijkheden en missende punten zonder dat het een kopie word met eigen woorden, dus dit is iets makkelijker. Maar geen zorgen, ik heb zeker zelf nog wat dingetjes toegevoegd, dus het heeft zeker wel een beetje moeite gekost :wink:

Gebruikersavatar
Remon
Regisseur
Regisseur
Berichten: 9666
Lid geworden op: 16 jan 2007 18:49
Contacteer:

Re: Sergio Leone

Bericht door Remon » 29 jan 2013 13:50

Haha, nee maakt toch niet uit joh. Maar was eerst nogal onder de indruk van alle punten die je opsomde. Ga je de films nog bekijken en recenseren?

Gebruikersavatar
Bilbo
Oscar winnaar
Oscar winnaar
Berichten: 2173
Lid geworden op: 30 jul 2011 09:00
Locatie: Spijkenisse

Re: Sergio Leone

Bericht door Bilbo » 29 jan 2013 13:51

De wat onbekendere en minder grote titels ga ik nog wel bekijken (Il Colosso Di Rodi en de films waar hij geen credits voor kreeg), en natuurlijk de rest ook nog wel eens nog een keertje en krijgen dan ook wel een recensie van me :T

Gebruikersavatar
sickboy1984
Regisseur
Regisseur
Berichten: 9746
Lid geworden op: 19 nov 2004 09:29
Locatie: ergens

Re: Sergio Leone

Bericht door sickboy1984 » 30 jan 2013 02:16

Once Upon A Time In The West is toch wel een hele duidelijke favoriet.

Gebruikersavatar
Bilbo
Oscar winnaar
Oscar winnaar
Berichten: 2173
Lid geworden op: 30 jul 2011 09:00
Locatie: Spijkenisse

Re: Sergio Leone

Bericht door Bilbo » 30 jan 2013 18:06

Remon schreef:Haha, nee maakt toch niet uit joh. Maar was eerst nogal onder de indruk van alle punten die je opsomde. Ga je de films nog bekijken en recenseren?
Heb een recensie geplaats van C'era Una Volta Il West (ik hou van de Italiaanse benamingen :P ) bij de thread 'Wat is de laatste film die je hebt gezien?'

bobocad
Regisseur
Regisseur
Berichten: 3564
Lid geworden op: 12 jun 2006 20:06

Re: Sergio Leone

Bericht door bobocad » 30 jan 2013 18:57

Silenzio schreef:Hoewel ik een western fan ben, ga ik toch voor Once Upon a Time in America. :T
Phew en ik dacht dat ik de enige was met deze besluit. Toch wel de beste film van Leone. Ik prefeeer in America toch boven dan In The West.

En grappig dat de naam My Name Is Nobody weer eens tevoorschijn komt voor mijn ogen. Een film die ik héél héél héél geleden heb gezien. Wellicht tijd voor een 2013 herkijk beurt (als ik daar nog daar aan toe kom natuurlijk ;) ).

Gebruikersavatar
Colonel_Kurz
Walk of Fame
Walk of Fame
Berichten: 30480
Lid geworden op: 29 dec 2002 11:59
Locatie: Utrecht
Contacteer:

Re: Sergio Leone

Bericht door Colonel_Kurz » 31 jan 2013 02:26


Plaats reactie