FilmTotaal's Best of 2009!

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Rich Art
Walk of Fame
Walk of Fame
Berichten: 15752
Lid geworden op: 03 mar 2005 09:41
Locatie: Arnhem

Bericht door Rich Art » 24 jan 2010 20:00

Op de valreep:

Rich Art's Top 10 - 2009

01. The Wrestler
Afbeelding
Fantastische film met een ijzersterke Mickey Rourke. Ook hoog in mijn persoonlijke top 100

02. Avatar
Afbeelding
James Cameron heeft met Pandora een geweldige wereld geschapen waar we hopelijk nog meer van gaan zien. In 3D!

03. Star Trek
Afbeelding
J.J. Abrams heeft van mij een Trekkie gemaakt met deze reboot! Heerlijke actiefilm.

04. The Hangover
Afbeelding
Eindelijk weer een keer heerlijk kunnen lachen in de bios.

05. Komt een vrouw bij de dokter
Afbeelding
Goede debuut film van Reinout Oerlemans die in slaat als een mokerslag.

06. Public Enemies
Afbeelding
Hoewel de film op sommige momenten in dut, is het toch te danken aan de heren Depp en Bale, dat het nergens saai wordt.

07. UP
Afbeelding
Pixar staat ook dit jaar weer in mijn top 10, mar toch is Up lang niet zo sterk als Wall-E of Ratatouille.

08. Ice Age 3: Dawn of the Dinosaurus
Afbeelding
Het leukste deel uit de reeks met meer avontuur en humor dan zijn voorgangers.

09. This is It
Afbeelding
Dit had het moeten zijn, maar door zijn dood is het er helaas nooit van gekomen...

10. Valkyrie
Afbeelding
Spannende film over een complot om Hitler te vermoorden met een goede Tom Cruise in de hooffdrol en onze eigen Carice in een kleine bijrol.


Drol van het jaar:
Afbeelding
Michael Bay, dit kan toch niet! De eerste film was al niet bijster sterk, maar dit is één complete chaos waar helemaal niks van te maken is! Gelukkig huppelt Megan Fox nog afentoe door het beeld, anders was het helemaal een belabberde zit geweest...

Gebruikersavatar
PascalE
Walk of Fame
Walk of Fame
Berichten: 11799
Lid geworden op: 24 jan 2007 17:23
Locatie: Schijndel/Utrecht
Contacteer:

Bericht door PascalE » 24 jan 2010 20:26

Hier mijn lijstje, sommige films (Transformers) staan relatief hoog door de leuke bioscoop ervaring andere films verdienen nog een herkijk (Basterds). Anyway dit is mijn top 32 van films die in 2009 in Nederland zijn uitgekomen:

1. Let The Right One In
2. Synecdoche, New York
3. The Wrestler
4. Gran Torino
5. Public Enemies
6. Rachel Getting Married
7. The Chaser
8. Moon
9. Star Trek
10. Up

11. Martyrs
12. Inglorious Basterds
13. Whatever Works
14. The Curious Case of Benjamin Button
15. District 9
16. Vinyan
17. Slumdog Millionaire
18. In The Electric Mist
19. The Boat That Rocked
20. Appaloosa

21. The Brothers Bloom
22. Ice Age 3
23. Brothers
24. Dead Snow
25. Brüno
26. Transformers Revenge of the Fallen
27. Harry Potter and the Half-Blood Prince
28. 9
29. Terminator Salvation
30. Yes Man
31. Knowing


En op nr. 32, de grootste bagger film van vorig jaar: Saw 5
Laatst gewijzigd door PascalE op 25 jan 2010 12:27, 1 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
Cujo
Filmster
Filmster
Berichten: 459
Lid geworden op: 30 jan 2008 14:44

Bericht door Cujo » 24 jan 2010 20:27

01. Watchmen
02. District 9
03. The Wrestler
04. Inglourious Basterds
05. Let The Right One In
06. Orphan
07. Slumdog Millionaire
08. Gran Torino
09. Up
10. Defiance


Pile of Shame Top 5:

05. The Unborn
04. Land of the Lost
03. Year One
02. Observe and Report
-----------------------------------
01. Dragonball Evolution

Gebruikersavatar
pietje012
Regisseur
Regisseur
Berichten: 5384
Lid geworden op: 13 okt 2007 18:48
Locatie: Werkendam

Bericht door pietje012 » 24 jan 2010 21:35

gewijzigd

01 The Chaser
02 Avatar
03 District 9
04 In The Electric Mist
05 Moon
06 Rachel Getting Married
07 Star Trek
08 Slumdog Millionaire
09 The Hangover
10 Watchmen

Gebruikersavatar
Thiver
Regisseur
Regisseur
Berichten: 8359
Lid geworden op: 17 nov 2003 17:15
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Bericht door Thiver » 24 jan 2010 21:52

Van alle in 2009 uitgekomen films heb ik er 53 gezien, waarvan ongeveer de helft in de bioscoop. Potentieel lijstmateriaal als District 9, Let the Right One In en Moon zijn jammer genoeg nog niet aan de beurt gekomen, Gomorra, Inglourious Basterds en Slumdog Millionaire deden mij nogal weinig en Ice Age: Dawn of the Dinosaurs, Milk en Valkyrie vallen net buiten de boot. Mijn lijst:

1. Revolutionary Road
Afbeelding
Dit jaar bereikten zowaar twee films van Sam Mendes het witte doek. Een daarvan was Away We Go: op zich een heel aardige film, maar wel een die een eind maakte aan reeks van prachtig geschoten en geregisseerde meesterwerkjes. Een reeks die naar mijn idee een hoogtepunt beleefde met Revolutionary Road. De geweldige regie, de prachtige cinematografie en het fenomenale acteerwerk trekken de kijker mee in een hartverscheurend sterk verhaal. Het gegeven dat de hoofdpersonen hun avontuurlijke droom (tijdelijk) uitstellen omdat financieel comfort toch net iets eenvoudiger is, was iets wat mij dit jaar eveneens overkwam, wat de persoonlijke betrokkenheid alleen maar ten goede kwam.

2. Avatar
Afbeelding
James Camerons terugkeer liet nogal op zich wachten, maar het resultaat is er naar. Er is al veel geklaagd over het niet bijster originele verhaal, maar in een tijd waarin het filmaanbod gedomineerd wordt door sequels, remakes en (strip)boekverfilmingen, kan ik er niet mee zitten als voor het verhaal wat elementen geleend worden uit Dances with Wolves en The Last Samurai; die films bevielen mij immers prima en in een scifi-jasje werkt het verhaal nog steeds. Bovendien heeft Cameron nooit beweerd dat hij een revolutionair nieuw verhaal zou gaan vertellen. Wat hij wel beloofde was revolutionaire CGI en een daaruit voortkomende onvergetelijke filmervaring. Dat is exact wat Avatar geworden is: een episch, opwindend actiespektakel in de meest gedetailleerde wereld sinds Peter Jacksons versie van Midden-aarde.

3. Up
Afbeelding
Het idee dat Pixar ooit nog eens een uitglijder gaat maken, lijkt onwaarschijnlijker te worden met ieder meesterwerkje dat de animatiestudio aflevert. Up is als tiende film niet zozeer een kroon op het werk maar wel het onomstotelijke bewijs dat Pixar op het gebied van computeranimatie bovenaan de voedselketen staat. Qua technische vernieuwing mag de film misschien minder te bieden hebben dan sommige van zijn voorgangers, maar als geheel is hij onderhoudend, verfrissend en geen minuut te lang. De fantastische opening zou een Oscarnominatie voor beste regie volkomen rechtvaardigen.

4. The Hangover
Afbeelding
Vreemd genoeg is The Hangover in deze tijden een zeldzaam type film. De meeste komedies zijn tegenwoordig immers ofwel spoofs, ofwel indiefilms met aparte humor ofwel niet-grappige films die door flauwe, kinderachtige en/of gênante momenten humor denken te genereren. Komedies die uitgaan van een goed verhaal en dat invullen met een sterke doch onbekende cast en de volledige speelduur lang een grote hoeveelheid grappen afvuren die bijna allemaal doel treffen, zie je daartussen nauwelijks meer. The Hangover bewijst echter dat dit type film niet alleen werkt, maar ook financieel succesvol kan zijn. Wat deze film tevens onderscheidt van veel genregenoten is dat hij ook zou hebben geboeid zonder de grappen, waarmee duidelijk wordt dat een goed geconstrueerd plot in een komedie misschien nog wel belangrijker is dan de kwaliteit van de grappen.

5. Star Trek
Afbeelding
Voor 2009 begon had ik letterlijk nog nooit een minuut van een Star Trek-film of –serie gezien en ik had ook nooit de intentie daar verandering in te brengen, maar de trailer van deze reboot wist mij enthousiast te krijgen. De film zelf kreeg me zelfs een stuk enthousiaster: het bleek een opwindend ruimteavontuur dat dankzij goed gebruik van CGI een geloofwaardig universum schetst en dat dankzij sterke acteurs en degelijk schrijfwerk weet te bevolken met boeiende personages. Ik ben zeer benieuwd naar hoe deze serie in de toekomst verder gaat en een stuk gemotiveerder om misschien ook maar eens het verleden van Star Trek te gaan verkennen.

6. The Curious Case of Benjamin Button
Afbeelding
Velen zullen het met mij oneens zijn, maar ik vind dat The Curious Case of Benjamin Button het bij de Oscars had moeten winnen van Slumdog Millionaire. Die laatste heeft zeker zijn kwaliteiten, maar is al met al gewoon te simpel en te luchtig om de tand des tijds te kunnen doorstaan. The Curious Case of Benjamin Button is door zijn traagheid en enkele saaie stukken geen perfecte film, maar wel een titel die je bijblijft en over dertig jaar waarschijnlijk nog steeds een stevige impact op de kijker zal achterlaten. De maalstroom van het leven en de tragiek van het bestaan zijn immers tijdoverschrijdend, zelfs als dat leven zich achterstevoren afspeelt.

7. Carriers
Afbeelding
Een erg geslaagde pandemiehorrorfilm, zonder dat het er daadwerkelijk een is. Op soepele wijze weet Carriers om de genreclichés heen te slalommen en het onvermijdelijke effectbejag en goedkope schrikmomenten goed te doseren. De regelmatige overgangen van ontspannen luchtigheid naar angstige voorzichtigheid zorgen voor een contrast dat een zeer effectieve spanning bewerkstelligt. Door de kijker onder te dompelen in dezelfde angstige smetvrees voor een onzichtbaar gevaar als welke de personages ervaren, lijkt het onvermijdelijk dat een toiletbezoek kort na de film door diezelfde kijker wordt gevolgd door een heel grondige sessie handenwassen.

8. The Wrestler
Afbeelding
Dat deze film door iedereen de grote comeback van Mickey Rourke is genoemd, is niet onbegrijpelijk maar feitelijk was Rourke met zijn rollen in Man on Fire en Sin City al wel wat langer weer op weg naar de bovenlaag van Hollywood. Neemt niet weg dat The Wrestler een zeer vakkundig gemaakte en bovenal fantastisch geacteerde film is, waarin naast Rourke vooral Marisa Tomei de nodige aandacht naar zich toetrekt. De ruwe weergave van de worstelscènes en de schetsen van het tragische leven van de op geen enkel punt benijdenswaardige hoofdpersoon, gecombineerd met een mooi spel met genreconventies, zorgen voor een aangrijpende film.

9. Gran Torino
Afbeelding
Als Clint Eastwood over enkele jaren komt te overlijden (want zelfs hij heeft niet het eeuwige leven), kunnen we allemaal met een gerust hart vaststellen dat hij in zijn laatste rol (als Gran Torino dat inderdaad zal blijken) op de toppen van zijn kunnen een personage neerzette dat zo ongeveer zijn gehele oeuvre samenvatte en daar nog een extra laagje aan toevoegde. De film kent wat saaie stukken en gaat af en toe iets te makkelijk om met de zware materie, maar pakt uiteindelijk zijn punten in de slotscène waarin alle plotlijnen op meesterlijke wijze bij elkaar worden gebracht.

10. (500) Days of Summer
Afbeelding
Normaal gesproken is het onbegonnen werk om mij enthousiast proberen te krijgen voor een romantische komedie, maar wanneer er een aparte draai wordt gegeven aan dat genre en de hoofdrollen vervuld worden door Joseph Gordon-Levitt en de altijd betoverende Zooey Deschanel, maak ik graag een uitzondering. De boeiende structuur, de gevatte dialogen en de goed gekozen liedjes zorgen voor een film die hoog boven de middelmaat staat van dit normaal gesproken zo weinig geïnspireerde genre. Tevens een film die zijn personages serieus neemt en liever kiest voor serieuze tragiek dan flauwe lol. Een mooie aanwinst voor het genre en een publieksfavoriet in wording.

En helemaal onderaan bungelt...

53. Push
Afbeelding
G.I. Joe: The Rise of Cobra en Transformers: Revenge of the Fallen mochten dan misschien volslagen belachelijk zijn; ze zijn tenminste niet zo gruwelijk saai als dit irritante broddelwerkje.

Voorgaande edities: 2005, 2006, 2007, 2008
Laatst gewijzigd door Thiver op 15 jan 2016 20:20, 13 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
Colonel_Kurz
Walk of Fame
Walk of Fame
Berichten: 30480
Lid geworden op: 29 dec 2002 11:59
Locatie: Utrecht
Contacteer:

Bericht door Colonel_Kurz » 24 jan 2010 22:04

Je lijst werd al meegerekend hoor, alle lijsten van recensenten zoals die op de FP staan worden meegerekend.

Gebruikersavatar
El Chivo
Walk of Fame
Walk of Fame
Berichten: 10880
Lid geworden op: 01 nov 2003 13:28
Locatie: Leuven

Bericht door El Chivo » 24 jan 2010 22:07

Jup, tenzij er nog iets aan veranderd was, maar dat is blijkbaar niet het geval.

Gebruikersavatar
Rem
Regisseur
Regisseur
Berichten: 7396
Lid geworden op: 18 mei 2008 18:07
Locatie: ‘s-Hertogenbosch

Bericht door Rem » 24 jan 2010 23:56

1. Slumdog Millionaire
Afbeelding
Een schitterende film met prachtige muziek.
2. Defiance
Afbeelding
Een prima oorlogsfilm met een interessant verhaal, goede acteurs en goede actie.
3. State of Play
Afbeelding
Uitstekende Crowe in een goede film met een mooie actuele complottheorie.
4. Let the Right One In
Afbeelding
Sfeervolle film uit Zweden met prima kindacteurs.
5. Milk
Afbeelding
Ontroerende biografie.
6. 2012
Afbeelding
Uitstekende rampenfilm met grandioze special effects.
7. Frost/Nixon
Afbeelding
Interessante strijd tussen de twee mannen.
8. The Curious Case of Benjamin Button
Afbeelding
Een sterke film, die na een goed begin toch wel wat minder wordt maar over het algemeen erg mooi is.
9. Traitor
Afbeelding
Een genuanceerde en erg sterke film over spionage en de strijd tegen terrorisme.
10. Carriers
Afbeelding
Een naar mijn idee onderschatte horror die zich vooral richt op menselijk drama. Prachtige beelden, en sterke dilemma's.

11. Valkyrie
12. Eden Lake
13. Transformers 2
14. Fifty dead men walking
15. The Wrestler
16. Stellas oorlog
17. Fast & Furious
18. Saw VI

Bagger:
Saw V

Gebruikersavatar
Thiver
Regisseur
Regisseur
Berichten: 8359
Lid geworden op: 17 nov 2003 17:15
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Bericht door Thiver » 25 jan 2010 08:40

Colonel_Kurz schreef:Je lijst werd al meegerekend hoor, alle lijsten van recensenten zoals die op de FP staan worden meegerekend.
Ah, mooi om te horen. Maar dat is niet altijd zo geweest, toch?

Gebruikersavatar
El Chivo
Walk of Fame
Walk of Fame
Berichten: 10880
Lid geworden op: 01 nov 2003 13:28
Locatie: Leuven

Bericht door El Chivo » 25 jan 2010 12:50

Meestal wel, maar het is ook al wel eens een paar keer niet gebeurd. De laatste jaren is het wel de gewoonte.

Anyhow, omdat het met top 10 tjes wel snel werkt en ik het meeste werk al gisteren had gedaan, is de uitslag al beschikbaar.
Ik geef al meteen de nrs 86 - 26, de films die het wegens wat weinig vermeldingen niet echt konden waarmaken.

Vanavond volgt de top 25.

Tussen haakjes staan het aantal vermeldingen:

82 Valkyrie 1 ( 1 )
82 The Ugly Truth 1 ( 1 )
82 Sunshine Cleaning 1 ( 1 )
82 Precious 1 ( 1 )
82 De Storm 1 ( 1 )
76 Vinyan 2 ( 1 )
76 Unspoken 2 ( 1 )
76 Traitor 2 ( 1 )
76 Three Monkeys 2 ( 1 )
76 This is It 2 ( 1 )
76 The Limits of Control 2 ( 1 )
74 Ice Age 3: Dawn of the Dinosaurus 3 ( 1 )
74 Harry Potter and the Half-Blood Prince 3 ( 1 )
73 De laatste dagen van Emma Blank 4 ( 1 )
71 The Brothers Bloom 4 ( 2 )
71 Disgrace 4 ( 2 )
65 Pranzo di Ferragosto 5 ( 1 )
65 Orphan 5 ( 1 )
65 New in Town 5 ( 1 )
65 Megane 5 ( 1 )
65 Knowing 5 ( 1 )
65 2012 5 ( 1 )
63 Terminator Salvation 5 ( 2 )
63 Carriers 5 ( 2 )
58 Whatever Works 6 ( 1 )
58 The Boat That Rocked 6 ( 1 )
58 Revanche 6 ( 1 )
58 Paniek In Het Dorp 6 ( 1 )
58 9 6 ( 1 )
57 Le Premier jour du reste de ta vie 6 ( 2 )
53 Mammoth 7 ( 1 )
53 Los abrazos rotos 7 ( 1 )
53 Buddha Collapsed out of Shame 7 ( 1 )
53 Bright Star 7 ( 1 )
50 Two Lovers 8 ( 1 )
50 State of Play 8 ( 1 )
50 Le Herrison 8 ( 1 )
49 In the Electric Mist 8 ( 2 )
48 Encounters at the End of the World 8 ( 3 )
47 Les plages d’Agnès 9 ( 1 )
46 Departures 9 ( 2 )
42 The Visitor 10 ( 2 )
42 The Reader 10 ( 2 )
42 Seven Pounds 10 ( 2 )
42 Klass 10 ( 2 )
41 Frost/Nixon 11 ( 3 )
40 Eden Lake 12 ( 4 )
39 Komt een vrouw bij de dokter 13 ( 2 )
38 Fish Tank 14 ( 3 )
37 De helaasheid der dingen 15 ( 2 )
36 Il Divo 16 ( 2 )
35 Goodbye Solo 17 ( 3 )
34 Tokyo Sonata 18 ( 2 )
32 Public Enemy No. 1 / L'Instinct De Mort 18 ( 3 )
32 Defiance 18 ( 3 )
31 Kan door huid heen 18 ( 4 )
29 Skin 19 ( 2 )
29 My Winnipeg 19 ( 2 )
28 Doubt 19 ( 8 )
27 Coraline 22 ( 7 )
26 Millenium: Mannen die Vrouwen Haten 30 ( 5 )

Gebruikersavatar
El Chivo
Walk of Fame
Walk of Fame
Berichten: 10880
Lid geworden op: 01 nov 2003 13:28
Locatie: Leuven

Bericht door El Chivo » 25 jan 2010 17:59

25 Drag Me To Hell 30 ( 7 )
24 Gomorra 32 ( 5 )
23 Milk 32 ( 6 )
22 Ponyo on the Cliff by the Sea 37 ( 6 )
21 Public Enemies 42 ( 10 )
20 Synecdoche, New York 45 ( 7 )
19 Das weisse Band 50 ( 8 )
18 Revolutionary Road 51 ( 9 )
17 The Hangover 52 ( 12 )
16 Watchmen 56 ( 8 )
15 The Chaser 60 ( 8 )
14 Star Trek 63 ( 13 )
13 Rachel Getting Married 65 ( 10 )
12 The Curious Case of Benjamin Button 67 ( 12 )
11 (500) Days of Summer 68 ( 12 )

Straks de rest (eerst eens kijken of ik wat plaatjes kan recycleren); Ik geef al wel meteen mee dat de nr 10. 69 punten heeft en de nr 9. 71
Laatst gewijzigd door El Chivo op 25 jan 2010 18:00, 1 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
El Chivo
Walk of Fame
Walk of Fame
Berichten: 10880
Lid geworden op: 01 nov 2003 13:28
Locatie: Leuven

Bericht door El Chivo » 25 jan 2010 18:00

En dit is 'em voor dit jaar:

10 Gran Torino 69 ( 16 )

Afbeelding

09 Antichrist 71 ( 10 )

Afbeelding

08 Moon 80 ( 14 )

Afbeelding

07 Up 80 ( 19 )

Afbeelding

06 Slumdog Millionaire 103 ( 20 )

Afbeelding

05 District 9 115 ( 19 )

Afbeelding

04 Avatar 140 ( 20 )

Afbeelding

03 Inglourious Bastards 174 ( 28 )

Afbeelding

02 The Wrestler 181 ( 29 )

Afbeelding

01 Let the Right One in 196 ( 29 )

Afbeelding

Gebruikersavatar
El Chivo
Walk of Fame
Walk of Fame
Berichten: 10880
Lid geworden op: 01 nov 2003 13:28
Locatie: Leuven

Bericht door El Chivo » 25 jan 2010 18:24

En wat de slechtste betreft: daar waren er 2 stemmen voor Zack and Miri make a porno, Komt een vrouw bij de dokter en Righteous Kill

3 stemmen waren er voor Saw V

Maar de hoofdvogel (4 stemmen) werd afgeschoten door Michael Bay, met zijn Transformers 2 : Revenge of the Fallen

Gebruikersavatar
PascalE
Walk of Fame
Walk of Fame
Berichten: 11799
Lid geworden op: 24 jan 2007 17:23
Locatie: Schijndel/Utrecht
Contacteer:

Bericht door PascalE » 25 jan 2010 18:28

Mooie top 10 (al had Slumdog Millionaire daar van mij echt niet ingehoeven). Goed werk El Chivo.

Gebruikersavatar
patrob
Walk of Fame
Walk of Fame
Berichten: 12596
Lid geworden op: 11 jul 2007 12:04
Locatie: Hengelo
Contacteer:

Bericht door patrob » 25 jan 2010 18:34

Mooie top 10. Ik heb trouwens de hele top 10 zelfs gezien. Dat was vorig jaar wel anders.

Plaats reactie