Beeldvorming Islam

Bespreek het actuele nieuws.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Aston
Regisseur
Regisseur
Berichten: 9265
Lid geworden op: 08 mar 2009 15:27
Locatie: Delft

Re: Beeldvorming Islam

Bericht door Aston » 16 sep 2012 11:50

Haha. Nou, een goede motivatie om niet te zondigen in ieder geval. Tenzij je homoseksueel bent.

Gebruikersavatar
Ed Crane
Regisseur
Regisseur
Berichten: 3929
Lid geworden op: 20 mei 2007 09:14

Re:

Bericht door Ed Crane » 17 sep 2012 14:57

Megalomaniac schreef:Ach flikker toch op. Het was juist het geloof vroeger dat innovatie en wetenschappelijke theorieën blokkeerde. Galileo anyone?
Wetenschappers staren zich niet blind op een geloof, wetenschappers hangen theorieën aan totdat het tegendeel bewezen is. Niks krampachtigheid.
Dat is niet echt waar. Hoewel de kerk vaak wetenschappelijke voortgang heeft tegengewerkt is de wetenschappelijke revolutie/ de wetenschappelijke methode paradoxaal genoeg ontstaan júist uit het christendom. Hoewel men weliswaar spreekt van 'wetenschap' mbt andere culturen die bijvoorbeeld al wiskunde hadden, is de 'wetenschappelijke methode' een puur westerse uitvinding die nooit in een ándere cultuur is ontstaan, ook niet in meer atheïstische culturen (de Groekse natuurfilosofen, Oosterse atheïsten).

Mensen doen bijvoorbeeld vaak alsof de Middeleeuwen een enorme terugkeer naar achterlijkheid was, maar dat is enorm kortzichtig. De wetenschappelijke methode kon slechts ontstaan doordat een flinke bekrompenheid van de filosofen en ideeën uit de oudheid in de Middeleeuwen door het Christendom achter zich werd gelaten en men inzicht wilde krijgen in de natuurwetten en regels van het universum, zoals God dat als een perfect op zichzelf fuctionerend, in zichzelf hakend systeem zou hebben geschapen. Ook alle grote filosofen die na de Middeleeuwen leefden die essentieel waren voor het ontstaan van de wetenschap geloofden (logischerwijs) in God en ook erg veel filosofen essentieel voor het ontstaan van de Verlichting deden dat ook (itt wat veel mensen denken, die Verlichting aan atheïsme koppelen).

Het was vooral de kerk die vaak reactionair was omdat het zoals elke organisatie dat aan de macht is de status quo wil behouden, maar dus niet het christendom (en dus geloof) op zich, dat ging dus júist hand in hand met wetenschap, totdat paradoxaal genoeg hetzelfde idee dat het universum een volgens een coherent in elkaar hakend systeem van natuurwetten en regels leidde tot het idee dat er dan misschien ook geen God nodig was...

Gebruikersavatar
Megalomaniac
Regisseur
Regisseur
Berichten: 6568
Lid geworden op: 03 mei 2005 10:09
Locatie: Groningen
Contacteer:

Re: Beeldvorming Islam

Bericht door Megalomaniac » 17 sep 2012 21:10

Ed, dat is een reactie die plaatste in 2008. Toevallig werd ik hier net op gewezen en ik kan je verzekeren, ik heb een beter overzicht van de nuances die het verleden met zich mee brengt.

Gebruikersavatar
Ed Crane
Regisseur
Regisseur
Berichten: 3929
Lid geworden op: 20 mei 2007 09:14

Re: Beeldvorming Islam

Bericht door Ed Crane » 17 sep 2012 22:35

Haha, ik vond het leuk dat je er met gestrekt been inging, hou ik wel van (al was het vier jaar geleden, had niet gezien dat het al zo ver terugging). Ik dacht er vroeger ook altijd zo over, maar ja, dan blijk je ineens te moeten concluderen dat die christenen lang niet altijd zo gek zijn :x :D

bobocad
Regisseur
Regisseur
Berichten: 3564
Lid geworden op: 12 jun 2006 20:06

Re: Beeldvorming Islam

Bericht door bobocad » 07 nov 2012 00:05

Zo dus deze topic heet: Beeldvorming Islam.

Helpt dit als ik het volgende bericht van AD.nl eventjes hier zet.
Moeder doodt dochter (15) omdat ze naar jongens keek

Een Pakistaanse moeder heeft samen met haar man hun vijftienjarig dochtertje Anusha overgoten met een bijtend zuur. Ze had te veel naar jongens gekeken en dat is ten strengste verboden volgens de strenge islamitische wetten in het land. Omdat de ouders hun dochter pas na twee dagen naar het ziekenhuis brachten, was het kind kansloos. Dit meldt de BBC.
Door gruwelijke brandwonden over 70 procent van haar lichaam is ze enkele uren na haar aankomst in het ziekenhuis al overleden. Volgens mensenrechtenorganisaties zijn vorig jaar zo'n 900 meisjes en vrouwen gedood bij een zogenaamde 'eremoord' in Pakistan. Slechts 20 van hen kregen medische hulp voor ze stierven. Wellicht gebeurden er nog veel meer eremoorden die nooit werden aangegeven.

Mohammad Zafar en zijn vrouw Zaheen werden opgepakt en beide ouders zitten nu opgesloten in twee cellen naast elkaar. 'Ze keek om naar een jongen op een bromfiets. Ik had haar al eerder gezegd dat ze dat niet meer mocht doen. Ik begon haar te slaan en toen overgoot haar moeder haar met het bijtende zuur. Ik kon haar echt niet tegenhouden. Een andere dochter had de eer van de familie ook al beschadigd, dit konden we niet weer laten gebeuren', vertelt de vader.

'Haar lot'
De moeder, die zelf een brandwond op haar arm overhield aan het bijtende zuur, zegt dat haar dochter om genade smeekte. 'Ze zei dat ze het niet opzettelijk deed en dat het echt de laatste keer was. Toen was het al te laat, want ik had het bijtende zuur al over haar gegoten. Het was gewoon haar lot om op deze manier te sterven.'

Gebruikersavatar
Aston
Regisseur
Regisseur
Berichten: 9265
Lid geworden op: 08 mar 2009 15:27
Locatie: Delft

Re: Beeldvorming Islam

Bericht door Aston » 07 nov 2012 10:50

Tja, ze zouden eens hierheen moeten komen, ze zouden zich rot schrikken.

Maar inderdaad, deze mensen zijn nou niet bepaald bevorderlijk voor de beeldvorming rondom de Islam.
Zowel mannen als vrouwen dienen hun blik neer te slaan. Het is afgeraden om te kijken naar iemand jong van het andere geslacht, zelfs zonder vrees voor begeerte. Wanneer iemand vreest voor begeerte, dan is het niet toegestaan om te kijken. In de islam is het een man en vrouw toegestaan naar elkaar te kijken wanneer men de bedoeling heeft om met elkaar te trouwen.
Ik weet niets over het met zuur overgieten van mensen. Dat staat zeker niet in de Koran denk ik.

Plaats reactie